tisdag 30 januari 2018

P2P-utlåning



Sedan några månader tillbaka så har jag provat att investera i P2P-lån. Fenomenet och marknaden är förhållandevis nya och därför verkar det sannolikt att inte alla aktörer kommer överleva eller bevaras i sin nuvarande form. De större aktörerna kan antas ha en större chans att klara sig och därför har jag i första hand intresserat mig för dem.

Poängen med P2P-utlåning är (för mig) att få ett tillgångsslag med väldigt stabil värdeutveckling men utan korrelation till aktiemarknaden. Jag tänker mig en liknande stabilitet som korta räntefonder men värdeutveckling ungefär som preferensaktier.
Vidare så vill jag att P2P-investeringarna ska sköta sig själva i ganska hög grad samt att man ska kunna sprida riskerna på ett stort antal lån. Låntagarna är ju trots allt ofta privatpersoner som av någon anledning inte får billiga lån. Tidigare problem med att sköta sin ekonomi kan antas vara vanligt när det gäller privatpersoner som tar dessa lån. Att låna ut mycket till en enskild låntagare måste därför betraktas som en onödig risk

Jag har valt att inte plågas över eventuella etiska problem med att jag som relativt välbärgad och mentalt stabil lånar ut pengar till fattiga människor med sämre impulskontroll (genomsnittliga deltagare i Lyxfällan). Det verkar ju vara en naturlag att den dåraktige och hans pengar skiljs åt, och här ser jag mig som en passiv agent som får stabil värdeutveckling när andra tar lån.

Plattformar för P2P-lån:

Lendify
Lendify verkar vara den största aktören på den Svenska P2P-marknaden. Kanske är det storleken som fått Lendify att höja sina avgifter så att man idag som investerare bara får drygt 5% på lån med lång löptid. Till Lendifys försvar så kan man nämna en ovanligt fin och välfungerande hemsida och den ”försäkring” som finns inbyggd i deras vanligaste kontotyp, autoinvesteringskontot. Försäkringen uppges täcka förlust av återbetalning (amortering) om ett lån inte betalas. Den ränta som man förlorar under de månader som det tar innan lånet sagts upp, täcks dock inte.

Syftet med lånen varierar mellan att lösa gamla lån, köpa bil och ren konsumtion (semester). Alla lån har en från början bestämd löptid, och både ränta och amorteringar betalas månadsvis.

Att låna ut via Lendify är mycket enkelt om man använder deras autoinvest-funktion som är väldigt smidig. Pengaflödet in på kontot, från räntor och amorteringar, återinvesteras automatiskt i nya lån. Med denna funktion så lånas ofta 100-400 kr ut till vardera låntagare. Många lån med låg summa är bra trots att Lendify även har sin förlustfond som skyddsnät.

Man kan även välja manuell investering, då man väljer utlåningar helt själv, men då finns det ingen förlustfond vid inställda betalningar. På andrahandsmarknaden för Lendifylån så har jag sett manuella lån med mer än 50 000 kr till en enskild låntagare som sedan slutat betala. Det blir en väldigt tråkig överraskning för långivaren, så därför rekommenderas autoinvest (och inte manuell investering). Ur risksynpunkt så kan det såklart även vara ok att investera manuellt i många lån, men det innebär för mycket arbete.

På Lendifys andrahandsmarknad kan man köpa och sälja låneportföljer. Denna funktion är helt nödvändigt om man vill få ut sina placerade pengar i rimlig tid. Att sakta styra om sina långa lån mot korta lån för att sedan börja plocka ut pengar är ju möjligt men tar lång tid och viss arbetsinsats. På andrahandsmarknaden finns en del riktigt dåliga portföljer som folk vill bli av med, men tyvärr så kan inte säljaren bestämma priset fritt utan måste hålla sig relativt nära den totala utlånade summan. En kass portfölj som borde säljas för 50% av utlånat värde kan därför ligga till försäljning för 92% av utlånat värde.

På Lendify så har jag 15 000 kr investerat, fördelat på cirka 45 lån, som tillsammans ger cirka 5,5% årlig ränta. Lendify kommunicerar direkt med skatteverket, så jag ska inte behöva fylla i ränteintäkterna i deklarationen själv.

Kameo
Kameo förmedlar lån mellan långivare, och företag i byggbranschen. Detta skiljer sig från många P2P-aktörer som huvudsakligen ger lån till privatpersoner. Kameolånen ger ofta 5-10% årlig ränta (ofta kring 10%) och verkar vara en slags topplån till byggföretag. Marken eller byggnaden är ofta säkerhet för lånet. Den totala lånesumman är ofta mellan 2 och 10 miljoner, så här finns det möjlighet att låna ut stora summor till enskilda projekt, om man vågar. Kameo har en Svensk och en Norsk gren som hanteras via olika svenska och norska konton hos Kameo.

Att komma igång är enkelt, men det finns ingen autoinvest-funktion så man måste bevaka hemsidan och anmäla intresse på alla projekt som man vill låna ut till. Tanken är nog att man lånar ut ganska stora summor till ett fåtal projekt, och då är det ju inget problem att bevaka och vänta. Om man som jag vill investera små summor i många olika lån så blir det lite för mycket arbete med bevakning och intresseanmälningar. Minsta summan som man kan låna ut är 500 kr, vilket är ok, men man kan bara låna ut multiplar av 500 kr (t.ex inte 550 kr), vilket gör att intjänad ränta behöver nå 500 kr för att ränta på ränta-effekten ska börja arbeta. Efter att man har fått 50 kr i inbetald ränta så kan man ju så klart sätta in 450 kr (och låna ut 500 kr) men det kräver lite för mycket engagemang.

De projekt som jag har sett ger räntebetalning månadsvis och full återbetalning av lånebeloppet först när lånet avslutas (ofta 12-18 månader). Enbart ränta (och ingen amortering) månadsvis gör att det behövs en större investering för att få ett stort pengaflöde varje månad.

Att låna ut i Norge i Norska kronor skulle ge en riskspridning för mig, men min bank tar 200 kr i avgift för överföring till mitt Norska Kameokonto. Man kan dock sätta in pengar på sitt Svenska Kameokonto och sedan överföra till sitt Norska Kameokonto och då är avgiften bara 50 kr. Jag antar att växlingskurserna är normala.

Kameo har ingen graf eller annan visualisering över hur mycket man tjänat på sin utlåning, och ingen uträkning av genomsnittsräntan och genomsnittlig löptid på de utlåningar man har.

I nuläget så har jag 3000 kr investerat via Kameo, i 6 bygglån. Min plan var att låna ut 500 kr till varje svenskt projekt som dök upp tills jag har en Kameoportfölj på cirka 20000 kr, och sedan göra samma med norska projekt. Kanske skulle det ta 12 + 12 månader, men jag avbröt efter 2 månader p.g.a. för hög arbetsinsats. Jag vill att mina P2P-investeringar sköter sig själva, via autoinvest-funktioner och att oinvesterade pengar inte ligger och skräpar på kontot. Om Kameo hade en autoinvest-funktion och kunde hantera andra belopp än multiplar av 500 kr så hade jag fortsatt att investera trots avsaknad av grafer. Men i nuläget innebär det för mycket arbete (för den som vill göra många små utlåningar). Det finns ingen andrahandsmarknad så jag kommer ha kvar mina lån i något år till.

Mintos
Mintos är Europas största förmedlare av P2P-lån och skiljer sig från övriga aktörer genom att förmedla investering i lån via många olika utlånande företag i flera olika länder. Investeringar kan skötas manuellt eller med Auto Invest som ställs in efter olika parametrar t.ex. land, typ av lån, räntenivå etc. Minsta summan att låna ut är 100 kr/10 Euro eller ungefär samma summa i andra valutor. Räntor och amorteringar betalas månadsvis och ränteintäkterna är ofta 10-14% årligen.
Det finns en oerhörd mängd lån att investera i vilket gör att pengarna kan placeras relativt snabbt även om man har ställt in Auto Invest-funktionen lite snävt. Man kan i realtid se hur många lån som passar vissa kriterier men det finns även en knapp för diversifiering (på/av) som kan göra att den optimala summan per lån blir för låg och då lånas inget ut. Detta drabbade mig men supporten löste detta mycket vanliga problem inom kort. Tricket är att behålla diversifieringen på, men att ange en större kontostorlek än man har, för då kan autoinvest-funktionen låna ut den önskade summan (i mitt fall 10 Euro) till varje låntagare utan att varje enskilt lån anses utgöra en för stor andel av den angivna totalstorleken på kontot.

För att få tillgång till många lån så har jag valt att använda Euro som valuta på Mintos. För min bank var det en enkel överföring utan avgift och det tog 2-3 dagar innan pengarna var på Mintos-kontot.

Mintos har många fördelar: Lågt minsta investeringsbelopp, relativt hög ränta till investeraren, diversifiering över olika låntyper, länder och valutor samt autoinvest-funktion med detaljstyrning. Även en mycket stor mängd lån att investera i. Om man t.ex. bara vill investera i georgiska billån med bilen som säkerhet så finns det just idag 25 lån att investera i.

En eventuell nackdel kan vara att flera olika valutor ger dolda växlingskostnader, men kanske är det irrelevant så länge jag får mina amorteringar och min förutbestämda ränta.
Det finns ingen "fond" för att ersätta investerare vid förluster, men man kan välja att enbart investera i lån med säkerhet för att minska risken. 100 kr som minsta lånebelopp gör också att man kan ha många små utlåningar och därmed relativt små problem om enstaka lån inte återbetalas.

 Botswana, Moldavien och Albanien finns representerade bland mina lån.

En farhåga jag har är att låntagare i Östeuropa och utanför Europa är sämre på att betala sina lån än vad många västerlänningar är. Sannolikt beror betalningsviljan på vilka reprimander som samhället kopplat till inställda betalningar. Systemet med betalningsanmärkningar och kronofogde kanske inte fungerar på samma sätt i Albanien som i Sverige. Detta återstår att se. Jag har inte begränsat mig till Västeuropa och lån med säkerhet men kommer antagligen göra det om jag får orimliga förluster i länder som jag har fördomar mot.

Jag har bara investerat i lån via Mintos i någon vecka, och än så länge bara 250 Euro, men är mycket imponerad och nöjd. Jag kommer fortsätta att placera via Mintos med intentionen att ha flera procentenheter av min totala portfölj i en stor mängd små internationella lån.
Ihållande Investeringar har skrivit mer om Mintos.

MVH /GI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...